fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

iskljucivo dojenje

Isključivo dojenje predstavlja prehranu djeteta isključivo majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci života djeteta, bez ikakve druge dodatne hrane ili tekućine, osim vitaminskih kapi ili drugih medicinskih indikacija. Da bi majka isključivo dojila, treba postupati prema sljedećim pravilima:

1. Zdravo novorođenče treba odmah po porodu kožom uz kožu priljubiti uz majku – novorođenče se briše, određuje se Apgar i obavlja prvi pregled dok je na majci, a zatim, već u prvih sat vremena, dobije prvi podoj.         

2. U prvih šest mjeseci života dijete treba isključivo dojiti i ne koristiti nikakvu drugu hranu niti tekućinu (adaptirano mlijeko, vodu, čaj, sokove i slično, jer to istiskuje majčino mlijeko i njegove protektivne efekte). Majke vrlo često žele što ranije uvesti neke druge namirnice kako bi dijete započelo s privikavanjem na druge okuse. Treba znati da prerana dohrana neposredno utječe na proizvodnju mlijeka i vodi prestanku dojenja. 

3. U ovom razdoblju majka bi trebala poštivati zakon ponude i potražnje, što znači da će ako dijete doji češće i dulje proizvodnja mlijeka biti veća. Majčino mlijeko je uvijek prilagođeno uzrastu djeteta s obzirom da se njegov sastav i količina mijenja iz podoja u podoj i iz mjeseca u mjesec. Na taj način organizam majke savršeno prati potrebe djeteta i njegov rast.

4. U razdoblju isključivog dojenja treba izbjegavati hranjenje na bočicu. Djetetu je puno lakše izvući mlijeko iz bočice nego iz dojke pa nakon nekog vremena može početi odbijati dojku, jer na njoj treba “raditi” za razliku od bočice iz koje mlijeko kaplje samo.

iskljucivo-dojenje

U periodu kad su odvojeni, majka bi se trebala izdajati što češće te prazniti dojke što više kako bi se proizvodnja mlijeka održala. Mlijeko se može na poseban način spremati i čuvati da bude dostupno djetetu kada majka nije u blizini. Osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje trebala bi izdojeno mlijeko davati djetetu na kašičicu ili na čašu.

5. Za umirivanje djeteta ne bi trebalo koristiti dudu varalicu. Umirivanjem djeteta dudom varalicom smanjuje se broj podoja i vrlo brzo dijete ne mora sisati da bi se smirilo već samo kad je gladno. To može dovesti do smanjenja broja obroka te hranjenja djeteta prema točno utvrđenoj satnici npr. svaka tri sata. Ako se bebi daje duda i tijekom noći, ono preskače i te podoje, a noćnim dojenjem se potiče veća proizvodnja mlijeka. Umirivanjem djeteta na prsima omogućuje se češće dojenje, a samim tim i proizvodnja veće količine mlijeka.

6. U razdoblju isključivog dojenja u prvih šest mjeseci života djeteta majka bi trebala izbjegavati sve što ograničava dojenje ili razdvaja majku od djeteta. Takve primjere susrećemo kada se majka mora ranije vratiti na posao, a dijete krene u jaslice ili se majka iz nekog razloga razdvaja od djeteta.         

7. Dojenje, uz uvođenje dohrane nakon šestog mjeseca života, treba nastaviti barem do dobi od dvanaest mjeseci, a iza toga prema želji djeteta i majke. Nema objektivnih pokazatelja razvojnih problema zbog produživanja dojenja do u treću godinu života.

Izvor: Smjernice za zdravu ishranu djece uzrasta do tri godine (Federalno Ministarstvo zdravstva BiH)