fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebedru

U današnje vrijeme, broj blizanaca je u porastu a na začeće blizanaca utiče mnogo faktora. Mnogi roditelji blizanaca tvrde da su blizanci zaista posebni a mi vam donosimo i nekoliko zamiljivosti o njima.

1. Jedna od 80 trudnoća je blizanačka

Na 1000 rođene djece, broj jednojajčanih blizanaca iznosi 3 do 5 a dvojajčanih od 4 do 50.

2. Poput odraza u ogledalu

Jednojajčani blizanci su zaista poput odraza u ogledalu jedan drugome. Njihovi otisci prstiju i zuba češće izgledaju suprotno kao odraz.

3. Blizanci različite boje kože

Ovakvi slučajevi se događaju jednom godišnje ali predviđanja stručnjaka kažu da će u budućnosti biti više blizanaca različite puti, jedan svijetle a drugi tamne.

4. Dominantost dječaka

U svijetu blizanaca dominiraju dječaci nego djevojčice ali kada se radi o trojkama, djevojčice predvode.

 

5. Jezik blizanaca

Istraživanja pokazuju da oko 40% blizanaca posjeduje vlastiti međusobni jezik kojeg oni kreiraju u drugoj godini. Ovakva komunikacija je karakteristična za blizance a njihov jezik je često nerazumljiv drugima a oni se odlično razumiju!

6. Ljevoruki blizanci

Oko 22% blizanaca je ljevoruko a kod ostatka populacije, samo 10% ljudi daju prednost lijevoj ruci.

7. Zabava počinje u stomaku

Najnovija ultrazvučna tehnologija je pokazala da se blizanci dobro zabavljaju u stomaku. Oni se međusobno igraju i gurkaju.

8. Najviše blizanaca crne rase

Kod bijele rase, jedan blizanac se rađa na 90 porođaja, kod žute 3 blizanca na 1000 porođaja a kod crne rase 30 do 40 blizanaca na 1000 porođaja.

9. Jednojajčani i dvojajčani blizanci

Smatra se da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen a dvojajčanih rezultat višestrukih ovulacija. Dvojajčani blizanci mogu biti istog i različitog spola a jednojajčani su uvijek istog.

10. Mame blizanaca su zdravije

Nova istraživanja Univerziteta u Juti pokazuju da majke koje su rodile blizance prirodnim putem imaju jaču tjelesnu izdržljivost te da su zdravije. Te mame u prosjeku imaju više djece i brže se oporavljaju od trudnoća.prirodan porod2016