fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

skok

U prvoj godini života, svaka beba doživljava velike skokove u razvoju koji se mogu manifestirati putem različitih faktora: beba je nemirna i nervozna, češće plače ili je gladna. Naravno, ne biste trebali zanemariti navedeno, ali je potrebno prepoznati da li se radi o jednoj fazi odrastanja ili skoku u razvoju.

Skokovi u razvoju su periodi koji se pojavljuju u prvih nekoliko dana nakon rođenja, tokom prve sedmice, 2-3 sedmice, 4-6, 12 sedmice, 16 sedmice, 6 mjeseci i 9 mjeseci.

Skokovi kod dojenčadi

Kod dojenčadi, ovi skokovi su popraćeni češćim dojenjem bebe (čak i svaki sat) tokom koje dojenče je nervozno i želi više biti na dojci. Razlog tome jeste bebina potreba za većom količinom mlijeka a to može postići samo češćim dojenjem. Ovaj period može trajati dva-tri dana i više.

Šta raditi tokom ovog perioda?

Mamama se savjetuje da doje bebu na zahtjev dok se količina mlijeka ne poveća u skladu sa bebinim potrebama. Ono što se posebno ne savjetuje jeste uvoditi neku vrstu nadohrane jer ovaj period razvoja sasvim prirodno povećava i zadovoljava bebine potrebe za majčinim mlijekom.