fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

beba-prve-rijeci

Da li ste znali da se bebin mozak priprema na izgovaranje prve riječi mjesecima prije nego što izgovore svoju prvu riječ? Novo istraživanje američkog Univerziteta Washington, koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, je pokazalo da bebin mozak procesuira i prakticira jezične zvukove nekoliko mjeseci prije nego beba izgovori prvu riječ.

Također, bebe već sa osam mjeseci mogu razlikovati različite fonetske jedinice govora više jezika.

Naučnici su skenirali mozak beba od 7. do 11. mjeseci a rezultati su pokazali da različite fonetske jedinice govora na različitim jezicima stimuliraju temporalni režanj mozga, mjesto na kojem se nalazi primarni slušni korteks u kojemu se signali iz pužnice uha primaju i obrađuju. 

Također se stimulira se i Brocin centar za govor nazvan po francuskom anatomu iz 19. stoljeća Paulu Broci, jednom od prvih naučnika koji je prikupio čvrste dokaze da se određena kognitivna obilježja i funkcije obrađuju u određenim područjima mozga. 

- Bebe do sedam mjeseci 'guguću' i proizvode nerazumljive zvukove, no najčešće prvu riječ ne izgovore prije prvog rođendana. Saznanjem da su aktivirana motorička područja mozga u trenucima kada djeca jednostavno slušaju vrlo je važna jer to znači da je njihov mozak angažiran na nastojanju da odgovore 'sagovorniku', a to opet znači da mozak sedmomjesečne bebe pokušava otkriti na koji način artikulisati riječi - ističe voditeljica istraživanja Patrica Kuhl. 

Sa bebama koje su učestvovale u istraživanju se obraćalo na engleskom i španskom jeziku a kod svih beba je primjećen isti oblik moždane aktivnosti što pokazuje da bebe od najranije dobi reaguju na različite fonetske jedinice govora, bez obzira koji je njihov maternji jezik. 

Kada su se naučnici obraćali bebama starijim od sedam mjeseci na različitim jezicima, bebe su drugačije reagovale. Ako su bile izložene nematernjem jeziku, njihova moždana aktivnost bila je povećana, što pokazuje da su se više trudile otkriti koju motoriku koristiti da bi izustile nepoznatu riječ. 

Bebe vježbaju motoriku jezika i usana

Ovo istraživanje je također pokazalo da bebe vježbaju i motoriku jezika i usana koja će im biti potrebna kada budu htjele izgovoriti svoju prvu riječ.

- Kod sedmomjesečnih se beba, dok slušaju odrasle kako im se obraćaju, aktiviraju motorički dijelovi mozga, a to je nešto što dosad nismo znali', rekla je profesorica Patricia.